Vijesti

Ponos Svete Marije

- Nogomet se u Svetoj Mariji počeo igrati prije osam desetljeća prvom jurnjavom za krpenjačom. Godine 1932. osnovan je NK Sveta Marija, igrališta nije bilo, lokacije su se mijenjale prema prilikama, dok konačno nije odlučeno da igralište bude za Jadanom, gdje se i danas brani plava klupska boja - rekla je između ostalog u pregledu klupske povijesti Mateja Sabol, jedna od mladih članica kluba, na dvodnevnoj (u petak i subotu - 22. i 23. lipnja) proslavi 60. rođendana kluba.

 

09_150209_95_76b.jpg

 

Godine 1947. pod rukovodstvom Mije Petera u mjestu je registriran NK Novi život, sačinjavali su ga uglavnom zadrugari ovdašnje Seljačke radne zadruge. Ime kluba u današnje je promijenjeno iste godine kada su u njega došli mladi i perspektivni nogometaši. Klub je oduvijek bio ponos mjesta i mjesna perjanica gdje se oduvijek u prvi plan stavljao čovjek i briga za njega. Danas okuplja stotinjak nogometaša svih uzrasnih kategorija, a više od polovice su oni najmlađi.

 

09_150251_16_c1a.jpg

 

- Danas, obilježavajući 60 godina, s dubokom zahvalnošću se treba prisjetiti svih onih koji su pisali nogometna događanja u mjestu, a takvih je bilo veoma mnogo, istaknuo je aktualni klupski predsjednik Vladimir Gašparić pa je to bila prigoda i za podjelu prigodnih plaketa i zahvalnica, a takvih je na svečanoj sjednici kluba podijeljeno blizu 150. Na njima je pisalo: "Za izuzetan rad i zalaganje za razvoj nogometa". Mnoga od njih, na žalost, dodijeljena su posmrtno. Zlatnim klupskim plaketama nagrađeni su: Dragutin Posavec, Antun Mandlin, Josip Frančić i Mijo Poljak, a posmrtno Stjepan i Pavao Frančić. Plakete su dobili zaslužnici stariji od 60 godina.

 

09_150320_55_158.jpg

 

Zahvalnice su primili ljudi starosti od 50 do 60 godina, igrači iz drugih sredina i predsjednici mlađi od 50 godina. Svečani skup uveličali su predstavnici općinskih udruga, predstavnici klubova iz desetak sredina. U ime NS-a Međimurja klubu je prigodnu plaketu uručio Zlatko Čižmešija. Subota je bila u znaku nogometa. Igrali su veterani stariji od 60 godina i oni mlađi. Pobijedili su potonji rezultatom 4:0. U revijalnoj utakmici igrali su seniori NK Mladost protiv Selekcije donjeg Međimurja čiji je izbornik bio Robert Čižmešija iz Kotoribe. Pobijedila je Selekcija rezultatom 6:4 golovima braće Dr. i Da. Hertelendi iz NK Graničar/Ellabo te T. Nestića i M. Lovreka (3) iz NK Vidovčan D. Vidovec.

14. 07. 2007. | i72852